2015. január 26., hétfő

Ricinus, a csodás



Ricinus népies nevei: Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny.
A ricinusolaj hashajtó hatását leginkább a bélben felszabaduló ricinolsav okozza, melynek nátriumsója a vékonybél perisztaltikáját segíti. Olaja ezenkívül kenőcsökben és kozmetikumokban található segédanyagként. Magjai ricint tartalmaznak, ami egy erősen mérgező vegyület. Ezért, ha a kertünkben ricinust nevelünk, vigyázzunk, hogy a gyerekek ne egyenek a magokból!
Ez a mérgező vegyület a magokból sajtolt olajban már nincs jelen. Maga az olaj nehezen folyó, színtelen. Ennek ellenére igen jól felszívódik a bőrbe. Számos gombaölő, gyulladáscsökkentő.
A következő zsírsavakat tartalmazza: ricinolsav, olajsav, sztearinsav, linolsav, palmitinsav  és egyéb telítetlen zsírsavészterek. 
 


Alkalmazása

Mivel egy sűrű olajról van szó, azt javaslom keverjük egy másik olajjal, pl.: oliva, kókusz, jojoba, stb.
Keverjük össze, majd pár másodperce rakjuk a mikróba, hogy picit felmelegedjen, így a fejbőrre való felhordása is egyszerűbb (a melegítést kihagyhatjuk, ha elegendően hígítjuk más olajjal). Egy vattapamacs segítségével hordjuk fel a fejbőrünkre a keveréket, majd utána belemasszírozzuk. Spricnis üvegbe is lehet tölteni, de nem mindegyik tudja az olajat rendesen kipumpálni. 
Természetesen a hajvégekre is alkalmazható, nagyszerűem ápolja a száraz tincseket.
Mininum 15 perc, de akár több óra is lehet a hatóidő. Ezután alaposan samponnal mossuk ki a hajból. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése