2018. október 23., kedd

A hajszál

Nézzük meg a haj szerkezetét, állapotát és szükségleteit. A haj alapvető feladata, hogy védje a fejünket.

A haj két alapvető részből áll: egyrészt a bőrfelszín alatt található, élő hajgyökérből, azaz follikulusból, másrészt a fejbőr felett látható, elszarusodott hajszálból.

Nagyon teherbíró, egy hajszál általában 100 gr súlyt bír el. A haj látható részének van 3 fő rétege: a hajbél (medulla), a hajkéreg (cortex), a külső réteg vagy kutikula (cuticula).

A hajbél (medulla) a középső rész, egy meglehetősen üreges rész, levegős, mely kis mennyiségű fehérjét tartalmaz. Nem szilárd váz, ahogy elképzelnénk.

A hajkéreg (cortex) kemény keratinsejtekből áll, egy magas kéntartalmú fehérje-mátrixba egyesülve, melyet diszulfid kötések tartanak össze. Itt található a melanin, egy nagy molekulájú pigment, mely vízben nem oldódik. A hajunk színe egy optikai jelenség, mely a fényvisszaverődéssel és a fénytöréssel kapcsolatos.
Sajátossága, hogy nagy vízmegkötő képességű, de ezt könnyen el is veszítheti.
Hőhatásra, vegyszerre nagyon érzékeny, miután egy összetett fehérje.

A kutikula érint minket leginkább a hajápolás szempontjából. A kutikula sejtjei pikkelyszerűen helyezkednek el egymástól 5°-ra, 6-10 rétegben kapcsolódva a hajkéreghez. A kutikula átlátszó és be van vonva egy vékony zsírréteggel, amely megakadályozza a hajszálak közötti súrlódást és bizonyos mértékig taszítja a vizet. A haj mechanikai tulajdonságait a hajkéreg (cortex) határozza meg, az optikait a kutikula. A kutikula védi a cortexet, de a sejtek idővel elkerülhetetlenül elkopnak, elszakadnak, felválnak. A hajkondicionálók segítik a kutikula sejtek lezáródását, megakadályozva részben a károsodást és a korai károsodást.
Színtelen és átlátszó réteg. Természeteks fényességét az adja, hogy ez a réteg a ráeső fényt visszaveri. A sérült hajszálak elveszítik fényességüket, mert szórtan verik vissza a fényt.
A lúgos pH-jú készítmények fellazítják a kutikulát. A savas pH-jú készítmények zárják a kutikula pikkelyeit. Ezért fontos az enyhén savas kémhatású hajápoló termékek használata. Aki a haj mosását szappannal végzi, annak szappan lúgos kémhatása miatt mindenképpen a citromleves vagy almaecetes öblítés ajánlott, ami a kutikula pikkelyeit bezárja.
A samponok normál esetben enyhén savas kémhatásúak 4,0-től 6,0-ig terjedő pH értékkel. A hajbalzsamok és kondicionálók normális esetben a samponoknál savasabbak, 3,5-től 5,0-ig terjedő pH értékűek. Az utolsóként használt hajápolónak alacsonyabb pH értéke a tisztítási folyamat során segít lezárni a hajat, a haj lezárása azt jelenti, hogy a hajszálakat lesimítja, és a nedvességet jobban megtartja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése