2018. október 3., szerda

A szilikonokról és alternatív (növényi) szilikonról

A szilikonok mesterséges vegyületek, melyek felhasználási területe rendkívül tág. Több egyedülálló tulajdonsággal rendelkeznek. A kozmetikai iparban a bőr és haj-ápoló termékeknek is gyakori összetevői, az egyik leghatékonyabb bőr és haj kondícionáló anyagok. A bőrre kenve  védő réteget képeznek, selymes, lágy érzetet hagynak maguk után. A krémeknek csúszósságot adnak, amivel segítik a krémek kenhetőségét. Többféle formában létezik. Van, amelyik a bőrön selymes érzetet kelt, és vízmegkötő, mely tulajdonsága segíti, hogy még a nedves bőrön is képes legyen fennmaradni. Bőr puhítóanyagok, amik átmenetileg képesek a ráncok kitöltésére. Bizonyos formájú szilikonoknak sebgyógyító, heggyógyító tulajdonságuk is van. Hajápolókban a szilikonok javítják a haj fésülhetőségét, selymességét és fényt adnak a hajnak.
 Rengeteg vita folyik arról hogy vajon kerülendők-e a kozmetikumokban a szilikonok.
 Egy 2008-as bejegyzés a cipőkrémekről, arról szól, hogy milyen összetevőket  tartalmaznak nagy mennyiségben: szilikont
A szilikon tartalom miatt hamar fényes lesz a lábbeli, azonban manapság már ezen a szakterületen is rájöttek, hogy a bőr cipő anyaga nagyban hasonlít az emberi bőrre. A cipő  hosszú távon kiszárad, berepedezik, ezért inkább a méhviasz tartalmú cipőkrémeket ajánlják. Elgondolkodtató, hogy vajon ha a cipőbizniszben is rájöttek, hogy milyen alapanyagokat kell levenni a palettáról, vajon miért tartalmaz a legtöbb otthoni krémem mégis szilikont?
Molekulaszerkezetéből kifolyólag nem szívódik be a bőrbe, hanem megmarad a felszínen, viszont segít az aktív hatóanyagokat bejuttatni. Mivel simító,puhító hatással rendelkezik, átmenetileg kitölti az apró ráncokat, szarkalábakat, a tág pórusú bőrt egyenletesebbé teszi. Hátrányaként elmondható, hogy pont ezek miatt a tulajdonságok miatt megtévesztő lehet a szilikontartalmú krémek hatása. 
A leginkább használt szilikonok molekuláris szerkezete lehetetlenné teszi, hogy fulladozzon alatta a bőr. A szilikonoknak egyedülálló molekuláris szerkezete van, (nagyobb molekulák szélesebb térrel az egyes molekulák között) emiatt egy lélegző védőréteget hoz létre. Ez a magyarázata annak is, hogy nem zárják le a bőrt, bár megakadályozzák a bőr nedvesség vesztését.
  A szilikonok elméletileg semmi rosszat nem tesznek a bőrünkkel. Egy védőréteget képeznek rajta, ami a víz kipárolgását megakadályozza, emiatt hidratálnak. És olyan selymes lesz tőle a bőrünk!
Biokozmetikumokból mégis tiltják őket. Ennek a legfontosabb oka környezetvédelmi: a szilikonok nem bomlanak le a környezetben, bioakkumulatívak. Ez hozzájárul a saját környezetünk rombolásához. Emiatt ha nem feltétlenül szükséges, kerüljük a használatát.
Mi is tehát az igazság a szilikonokkal kapcsolatban? Egyelőre úgy tűnik rejtély marad. Remélhetőleg előbb utóbb egy független kutatás során lehull a lepel a szilikon hosszú távú hatásairól. 

Növényi szilikon

Növényi szilikon néven is nevezik, a krémkeverők körében ez a kifejezés terjedt el, azonban ellentétben az elterjedt kifejezéssel, ez a kozmetikai összetevő tisztán növényi eredetű, kókuszolajból kivont anyag.  Egy kókuszolajból kinyert "száraz" emoliens. Kozmetikai készítmények széles palettája alkotható vele, melyeknél fontos, hogy nem-zsíros, könnyű érzetet keltsenek. Számításba jöhet olaj-mentes krémek és alapozók, szérumok, napfényvédő krémek és naptejek összetevőjeként, valamint hajápoló kompozíciókba.
Gyorsan felszívódik, nem hagy fényes, olajos réteget a bőrön. Minden bőrtípusra használhatod, de hajvégekre vagy hajápoló, szakállápoló készítményekbe is teheted, nem hőérzékeny kozmetikai összetevő.
 Figyelemre méltó termék, a kozmetikai kompozíciókban használt szintetikus szilikonok, főleg a cyclomethicone alternatívája. Nem illékony, de átható, gyorsan felszívódik és nem hagy fényes nyomot a bőrön. Kellemes, kényelmes érzést nyújtva nagyon jól eloszlik a bőrön, jó biológiai összeférhetőséget mutatva annak lipidrétegével. Csökkenti a krémek bőrrevitelekor fellépő fehérítő hatást és javítja a kozmetikai készítmények érzékeinkre gyakorolt összhatását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése